Eerste paal Moskee aan Evenaar Almere Buiten

wapenalmerezaterdag 25 februari 2012 15:39

Op zaterdag 25 februari heb ik de eerste paal voor de moskee aan de Evenaar mogen slaan. Een feestelijke gelegenheid met vele genodigden, geïnteresseerde buurtbewoners en raadsleden. De afgelopen weken bleek overigens dat niet alle buurtbewoners even enthousiast over de komst van die moskee waren, hetgeen heeft geleid tot het aanspannen van een kort geding om de bouw stop te zetten. Dat kort geding zal mogelijk volgende week dienen.

Ik ben er evenwel trots op dat in Almere Buiten aan de Evenaar, die verschillende woonwijken verbindt, zulke prachtige en markante gebouwen komen te staan. De Evenaar, die als een bijzonder stadspark ruimte geeft aan poëzie, een arboretum, en een drietal playgrounds, is een belangrijke ruggengraat voor Almere Buiten. Een plek waar het goed toeven is.

En de moskee is niet het enige religieuze gebouw dat aan de Evenaar gebouwd zal worden. Binnenkort zal ook begonnen worden met de bouw van een boeddhistische pagode, een hindoe tempel, een koninkrijkszaal en mogelijk ook nog een protestantse kerk. Wanneer die gebouwen ook zijn gerealiseerd, kunnen we spreken van een Almeerse reli boulevard.

Daarmee laten we als Almere niet alleen zien dat we een stad zijn waar vele nationaliteiten zich thuis voelen, maar dat Almere ook een stad is waar mensen naast elkaar, met wederzijds respect, hun geloof kunnen belijden.

Voor een goede aarding aan de Evenaar is natuurlijk niet alleen het gebouw belangrijk maar ook de verbinding met Buitenaren is van grote waarde. Ik heb dan ook uitgesproken te verwachten dat de religieuze gemeenschap en Buitenaren elkaar zullen weten te vinden. En dat een goede buur beter is dan een verre vriend, werd vanochtend door de sprekers namens de moskee ook expliciet uitgesproken.

Sowieso lijkt het me geweldig wanneer we, op het moment dat de reli boulevard een feit is, er een dag zal komen waar op alle deuren van de religieuze gebouwen geopend zullen zijn voor alle nieuwsgierige Almeerders. Nieuwsgierig naar het gebouw, maar vooral nieuwsgierig naar die religie waarvan je misschien nog niet zo veel weet.

Berdien Steunenberg
Wethouder

« Terug