De bloei van Almere

wapenalmerezaterdag 05 februari 2011 20:41

Maandag 31 januari bezocht Minister Marja van Bijsterveldt Almere. Als wethouder mocht ik haar welkom heten en heb ik haar ook voorgesteld aan mijn collega Rene Peeters, wethouder van Onderwijs. Peeters werd door de Minister verrast met een Haags cadeau: Almere mag meedoen aan de pilot voor de voor- en vroegschoolse educatie. 

Toen Marja van Bijsterveldt, zelf ooit wethouder in Almere, in 1994 vertrok uit het Almeerse om burgemeester in Schipluiden te worden, telde Almere zo’n kleine 100.000 inwoners. Inmiddels is dat inwoner aantal zo goed als verdubbeld. In Almere wonen nu ruim 190.000 mensen. Almere groeit en bloeit. 

Bloei volgt echter niet vanzelfsprekend op groei. De handen moeten in Almere wel uit de mouwen om gezond en verantwoord te kunnen groeien en onze stad daadwerkelijk te laten bloeien.  

Gelukkig staan we daarin als Almere niet alleen. Ruim een jaar geleden werd met Rijk en Provincie het Integraal Afspraken Kader getekend, waarbij partijen zich hebben verplicht Almere te ondersteunen bij haar groeiopgaaf. 

Een mooi voorbeeld van die samenwerking is de komst van Hogeschool Windesheim. Door financiering van Rijksoverheid, Provincie en Almere werd het voor Almere mogelijk het door haar zo gewenste Hoger Onderwijs binnen te halen. Het is kortom heel fijn dat Rijk en Provincie daarbij zo fors hebben willen bijdragen, want zonder die financiële steun was dat niet gelukt. 

Windersheim is inmiddels met grote voortvarendheid bezig zestien opleidingen te ontwikkelen, die in september van dit jaar zullen starten. Zo worden er in 2011 al 1300 studenten verwacht en de inschatting is dat Windesheim de komende jaren zal doorgroeien naar 6000 studenten. 

Maar om je als Almeers kind toegang te kunnen verschaffen tot Hoger Onderwijs, moet de kwaliteit van het onderwijs dat daartoe opleidt, natuurlijk wel voldoende zijn. Het Almeerse College heeft daarom voorgesteld extra middelen beschikbaar te stellen om het aantal zwakke basis scholen in Almere een impuls te geven. Vanaf 2014 moet Almere ook in dit opzicht geheel tot bloei zijn gekomen. 

En jong geleerd oud gedaan. Vroeg- en voorschoolse educatie is daarom ook een speerpunt van ons college. Daarom is het fijn dat de Minister heeft toegezegd in Almere een pilot basisonderwijs vanaf 2.5 jaar te zullen starten. Wanneer daarmee kan worden voorkomen dat kinderen met een (taal-) achterstand op vierjarige leeftijd aan het basis onderwijs beginnen, kan dat mogelijk het verschil maken. Een verschil dat uiteindelijk kan leiden tot het bereikbaar maken van Hoger Onderwijs. 

Ook in het versterken van de culturele infrastructuur in Almere hebben Rijk en Provincie in het kader van het IAK een rol. Gedrieën zijn wij immers overeengekomen de culturele infrastructuur van Almere beter in de pas te laten lopen met de grootte van de stad. Kunsteducatie zal daarbij de komende jaren een rol van betekenis gaan spelen. Almere streeft naar geheel nieuwe vormen van kunsteducatie op- en in de nabijheid van scholen. We zoeken naar manieren om cultuur, educatie en cultureel ondernemerschap met elkaar te verbinden. Daarbij is het zelfs denkbaar dat we de thuisbasis worden van een professioneel orkest. Wanneer we er in slagen om onze ambitie op het culturele vlak om te zetten in concrete plannen dan ligt er een geweldige blauwdruk die mogelijk ook anderen kan inspireren. 


Berdien Steunenberg

« Terug