Gemeentelijk Waterhuishoudingsplan 2011-2016

wapenalmerezaterdag 19 maart 2011 16:43

Donderdag stond het Gemeentelijk Waterhuishoudingsplan 2011-2016 op de agenda van de Politieke Markt. 

Dit Gemeentelijk Waterhuishoudingsplan vervangt het gemeentelijk Rioleringsplan 2005-2010. Tegelijkertijd is het veel meer dan dat. Het is een integrale aanpak van water in Almere, we hebben het daarbij over ons oppervlaktewater, de opvang en afvoer van regenwater en de inzameling en verwerking van afvalwater. En hierbij is goed gekeken naar onze ambities op het gebied van duurzaamheid en onze ambities op het gebied van lage maatschappelijke kosten.

Dat deze aanpak indruk heeft gemaakt bij de Provincie Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland blijkt uit hun lovende reacties op het Almeerse Waterhuishoudingsplan. Dat is ook zeker een compliment richting onze ambtenaren. 

De waterhuishouding moet veilig zijn. Vanuit de gemeentelijke taken zijn de bescherming van de volksgezondheid (riolering, maar ook de bestrijding van blauwalg) en het voorkomen van natte voeten door regenwateroverlast belangrijke aandachtspunten. Grondwater is daar als nieuwe taak bij gekomen. 

De kosten voor het onderhoud en de vervanging van de riolering worden betaald vanuit de rioolheffing. Terwijl het beheer en onderhoud voor het oppervlaktewater betaald worden vanuit de algemene middelen. Op het gebied van recreatie zouden we meer willen doen, maar helaas laat onze financiële polsstok dat momenteel niet toe.

Berdien Steunenberg

« Terug