De toekomst van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest

jan2012maandag 23 januari 2012 15:17

Het AJSO verzorgde ook dit jaar weer een voortreffelijk optreden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Almere. Het orkest is een visite kaartje voor de stad en heeft veel in haar muzikale mars. Zo eindigde het orkest in 2011 op een tweede plaats bij het nationaal concours voor jeugdsymfonieorkesten. De dirigent Hans Welle, die van de start in 1987 tot de dag van vandaag het orkest leidt, werd tijdens de nieuwjaarsreceptie verrast met een welverdiende Almeerse onderscheiding, de Bonifatiusspeld.

Almere is trots en zuinig op haar talenten. Niet alleen op het gebied van cultuur maar ook op sportgebied worden talenten aangemoedigd. De komende jaren zal er op het gebied van cultuur nog meer aandacht zijn voor talentontwikkeling. Dat zal ook zijn weerslag krijgen in het jeugdorkest, dat zich daardoor verder kan ontwikkelen. Naast meer aandacht voor de Almeerse talenten, zal er de komende jaren ook meer geld beschikbaar zijn voor getalenteerde jongeren. De angst dat het orkest mogelijk de dupe zal worden van de bezuinigingen die Almere op dit moment raken, is gelukkig niet terecht.

Doordat kunstencentrum De Kunstlinie met ingang van het nieuwe schooljaar veel meer dan voorheen haar educatie in de Almeerse wijken en op Almeerse scholen zal aanbieden, komen uiteindelijk alle Almeerse jongeren in aanraking met kunst en cultuur. Dat is winst ten opzichte van het huidige beleid, waar slechts een beperkt aantal jeugdigen kunst en cultuur educatie geniet. Het lijkt niet meer dan logisch dat, waar je een grote groep aanspreekt op hun talenten, er automatisch meer talentvolle jongeren boven komen drijven. De verwachting is dan ook dat het orkest zich in de komende jaren mag verheugen op een enorme aanwas van jonge talentvolle musici. Het publiek, waaronder vele Almeerse fans, kan zich dus blijven verheugen op concerten van een fantastisch jeugdorkest met grote muzikale groeipotentie. 

Berdien Steunenberg 

« Terug