Zuinig op de bestaande stad

wapenalmerevrijdag 11 maart 2011 20:53

Wie rond kijkt in Almere, ziet dat er nog heel veel woningbouw op stapel staat. Er is ook genoeg ruimte in Almere om te bouwen en zo kan het Groene Hart groen blijven.

Maar de nieuwbouw mag niet ten koste gaan van de ‘bestaande stad’. Dat is ook afgesproken in het IAK, het ‘integraal afspraken kader’ dat Almere met het Rijk heeft afgesloten. Ook de bestaande wijken moeten op een behoorlijk niveau blijven. Dat dit ook gebeurt in Almere kon Minister Donner

van Binnenlandse Zaken maandag 7 maart met eigen ogen zien in Stedenwijk Noord. Daar vond ook de 1e ‘Almere Tafel’ plaats, ook een onderdeel uit het IAK. De bedoeling van deze bijeenkomst is dat het Rijk en Almere elk jaar de ‘Staat van de Stad’ bespreken.

Tijdens deze 1e Almere Tafel werd afgesproken dat Almere een meetsysteem op zal zetten, waarmee in een vroeg stadium duidelijk wordt waar extra aandacht nodig is.
Aan dit meetsysteem doen naast de gemeente, ook de woningcorporaties mee. Het gaat om gegevens als: het aantal verhuizingen in een wijk, vereenzaming van ouderen, huurachterstanden en schoolresultaten. Minister Donner gaf aan ervan overtuigd te zijn dat invoering van dit meetsysteem ook voor andere steden in Nederland interessant kan zijn. Voorkomen is tenslotte nog altijd beter dan genezen.

Berdien Steunenberg

« Terug