Afval is grondstof
Als wethouder voor beheer en milieu bracht ik vandaag een werkbezoek aan het recyclingperron in Almere Poort en aan het overslagstation Braambergen langs de Waterlandseweg.
Tijdens zo’n werkbezoek steek je altijd weer wat op, zo wist ik niet dat het perron in Almere Poort haar eigen waterzuiveringsinstallatie heeft. Natuurlijk kwam ook het bedrijfsproces aan de orde; hoe kun je ervoor zorgen dat de afvalstoffen heffing zo laag mogelijk wordt. Het antwoord is eenvoudig: door geen afval te ‘dumpen’ en door afval goed te scheiden. Restafval kost geld, terwijl groente- fruit- en tuinafval geld op leveren. Dus hoe beter de inwoners dat scheiden des te lager de afvalstoffenheffing.
Nu hoor je vaak, dat afvalscheiding thuis niet zo veel zin heeft, omdat het in de vuilniswagen of daarna toch weer bij elkaar komt. Dat heb ik dus bekeken op Braambergen. De medewerkers op de wagen openen bij u in de straat de duobak en aan de hand van wat zij zien (de bovenste laag) maken zij een keuze tussen gescheiden storten of alles naar het restafval. Door een knoppensysteem kunnen zij er voor zorgen dat een klep van de wagen midden op de bak wordt gezet of dat alles bij het restafval gaat.
Vervolgens wordt de vuilniswagen op Braambergen in twee keer geleegd, eerst verdwijnt het restafval en daarna op een ander perron het gft. Het gft wordt overigens bij de verdere verwerking tot compost nog gezuiverd van andere materialen, maar dat kost dus extra geld.
Blijft u dus vooral het afval scheiden. Als gemeente willen we u dat zo gemakkelijk mogelijk maken.
Binnenkort kunt u daar meer over horen.
Berdien Steunenberg