Een Hogeschool voor Almere

061109 Rijksbesluit Windesheim Almeredonderdag 12 november 2009 16:04


Voor mij was het Kabinetsbesluit van vrijdag om € 37 miljoen te gaan investeren in een hogeschool in Almere een hoogtepunt in mijn loopbaan als Wethouder Onderwijs. Veel Almeerse jongeren maken dagelijks lange reizen om buiten Almere Hoger Onderwijs te volgen. Een deel verlaat Almere om elders te gaan wonen en te studeren en een ander deel besluit om in Almere te blijven en dan maar geen HBO te volgen. Dat laatste is denk ik het ergste.

Al sinds mijn aantreden als wethouder heb ik contact gelegd met meerdere Hogescholen die nog niet in Almere actief zijn. De Hogeschool van Amsterdam zit wel met 5 opleidingen, waaronder de Pabo en het IIE in Almere, maar wilde niet te snel groeien in Almere. Nadat we met alle betrokken onderwijs- en overheidspartijen overeenkomsten hebben getekend in 2007 en 2008 werd besloten dat Windesheim een concreet plan zou doorrekenen. Omdat de opzet is om in een korte tijd veel opleidingen in Almere te starten worden er stevige opstartkosten gemaakt, ongeveer  € 72 miljoen. Gelukkig blijkt het Rijk € 37 miljoen hiervan te willen betalen, het overige zal betaald worden door Almere en de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad, waar ook een aantal deeltijdopleidingen komen. De verwachting is dat de eerste opleidingen in 2011 beginnen en dat over 15 jaar zo’n 6500 studenten in Almere leven en ‘werken’.

Momenteel telt Almere ongeveer 1000 HBO studenten. De gedachte is om de opleidingen in het centrum van Almere te huisvesten. Ik ben er van overtuigd dat Almere door de komst van Windesheim economisch zal groeien en nog leuker zal worden. Voor onze jongeren biedt het natuurlijk veel meer opleidingskansen dicht bij huis, voor de bedrijven betekent het meer hoogopgeleide stagiairs en werknemers en het stadshart wordt nog levendiger, wat voor iedereen gezellig is en natuurlijk voor de detailhandel en horeca extra klandizie oplevert. Kortom een brede hogeschool in Almere is voor iedereen winst! 

Martine Visser

Hein Dijkstra (Windesheim), Willem de Jager (Lelystad), Martine Visser (Almere), Andries Greiner (Flevoland)

 

« Terug