Zomervakantie en Voortijdig Schoolverlaten in Almere

confettidonderdag 02 juli 2009 18:58

Voor de leerlingen van de Almeerse basisscholen en het Almeerse voortgezet onderwijs is deze week de zomervakantie begonnen. Ook de gemeenteraad houdt vanavond haar laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Tijdens het reces is het gemeentehuis gewoon geopend en is er iemand van het college van burgemeester of wethouder aanwezig. Vorige week ....

Vorige week stond ik als wethouder nog uitgebreid stil bij het onderwijs in Almere.

  • Het begon woensdagochtend met de Diploma uitreiking voor Opstapje een onderwijsprogramma voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar die een taalachterstand hebben. In juni konden we aan 50 leerlingen hun diploma uitreiken. Zo’n diploma is een waardering voor het traject dat ouders 2 jaar lang met hun kind hebben doorlopen met steun van ‘De Schoor’zie: www.deschoor.nl .
    Dat deze taal stimulans van grote betekenis is voor het verdere schoolleven van de kinderen zal duidelijk zijn.

  • Die zelfde avond mocht ik, net als vorig jaar, weer diverse persoonlijke startdiploma’s uitreiken, zie bijgaande foto.

    Het diploma geeft aan dat de ontvanger klaar is met het gewone onderwijs en voorbereid is op de arbeidsmarkt. Waarbij het bedrijfsleven en de gemeente uitspreken hun best te zullen doen voor de ontvanger een passende baan te vinden. Deze leerlingen hebben tot hun 16e jaar onderwijs gevolgd, waarvan bijvoorbeeld enkele jaren speciaal onderwijs.

  • Donderdagavond 25 juni mocht ik op de Politieke Markt de resultaten van het voortijdig schoolverlaten in Almere presenteren. Bij de vorming van het huidige college is afgesproken dat het aantal leerlingen tussen de 16 en 23 jaar studerende voor, of in het bezit van een Havo of MBO(2) diploma, met zo’n 10 % verhoogd moest worden. In 2005 lag dit percentage van deze leeftijdsgroep op 78% inmiddels ligt dit percentage op 88% een resultaat waar de gemeenteraad zeer over te spreken is. Dat is onder andere bereikt door betere verzuimregistratie, met direct aanspreken van de spijbelaars en hun ouders. Ook is de beroepsoriëntatie en de begeleiding van leerlingen die van school veranderen, bijvoorbeeld richting MBO, verbeterd.

Naast deze activiteiten ben ik ook druk met het verkrijgen van meer Hoger Onderwijs in Almere, het zou mooi zijn als uitbreiding na de zomer van 2010 daadwerkelijk kan starten.
In ieder geval wens ik iedereen de komende weken een goede zomer, hetzij in Almere of daarbuiten en misschien wel in een vakantiebaan waar alvast aan het bedrijfsleven kan worden geroken.

Martine Visser


« Terug