Banengroei in Almere
Donderdagavond, tijdens de Politieke Markt, sprak de gemeenteraad over de economie van Almere. Enkele raadsleden vroegen zich af of de economische trein in Almere nog wel op snelheid lag en of de groei van de werkgelegenheid de groei van Almere wel bij zal houden. De VVD meende zelfs te weten dat er in Almere niet genoeg ruimte is voor 100.000 extra arbeidsplaatsen.
Wat dat laatste betreft kon ik iedereen gerust stellen. Er is nog steeds royaal ruimte in de nieuwe gebieden van Almere. Ook de komende jaren wordt genoeg ruimte voor economische functies gereserveerd. Overigens doen we het ook op dit moment erg goed. Dat blijkt ook uit cijfers van het CBS en een onderzoek van de Rabobank, dat vorige week werd gepubliceerd. Flevoland en daarbinnen vooral Almere toont de grootste groei in werkgelegenheid, in winst en in investeringen van heel Nederland. Iets om trots op te zijn! Je ziet het ook aan het aantal hectares bedrijventerrein dat wordt uitgegeven: tot 2 jaar geleden nog zo'n 4 hectare, dit jaar wordt dat waarschijnlijk 20 hectare: 5 keer zo veel.
En koploper willen we blijven. Niet voor niets investeerden we in deze collegeperiode fors in de economische organisatie van de gemeente, zodat ieder bedrijf dat we hier willen hebben, hier naartoe gehaald wordt en ook een plek krijgt. En natuurlijk willen we ook voor bestaande bedrijven in Almere de rode loper uitrollen. Uit een tevredenheidsonderzoek blijkt overigens dat Almeerse bedrijven onze economische accountmanagers een 8 geven.
Maar de groeiplannen van Almere vragen om extra investeringen. Fysieke ruimte voor bedrijven, maar ook bijvoorbeeld de glasvezel die op dit moment overal de grond in gaat en natuurlijk genoeg mensen om bedrijven naar Almere te trekken. Binnenkort zal er een groot festival zijn om het zakelijk klimaat van Almere bij iedereen in en buiten Almere onder de aandacht te brengen. Klik hier voor het zakenfestival.
Om ervoor te zorgen dat over 20 jaar Almeerders een baan in eigen stad kunnen vinden zal er nog meer geïnvesteerd moeten worden; in het bestaande bedrijfsleven, in nieuwe bedrijventerreinen, in kansrijke marktsegmenten en in een goede gemeentelijke dienstverlening!
Martine Visser