Recreatie, toerisme, agricultuur
Ontspannen dichtbij huis. De coronacrisis heeft geleerd dat we hierin nog meer moeten investeren. Samen met recreatie- en toeristische ondernemers maakt de gemeente een plan met als doel het stimuleren en uitbreiden van verblijfsrecreatie in en rond Almere.
- De gemeente zet vooral in op groen en ecotoerisme, met plekken als het Almeerderhout en de Oostvaardersplassen als unique selling points.
- De gemeente investeert in het vergroten van de toeristische en recreatieve functie van het kustgebied tussen de Lepelaars- en Oostvaardersplassen.
- Inzet op creatieve gebiedspromotie met inwoners en lokale ondernemers, voor zowel inwoners als bezoekers.
Almere kent inmiddels een traditie van verbinding tussen stad en platteland. Via initiatieven als de Flevocampus, Groen&Gezond en stadslandgoed De Kemphaan draagt Almere bij aan meer bewustzijn en stimuleren we lokale, biologische en gezondere producten en korte voedselketens. Nederland is koploper in de eiwittransitie, wat wil zeggen dat we overgaan van dierlijke naar plantaardige producten. Almere staat open om initiatieven op dit punt te verwelkomen.
Voor de verbinding tussen stad en platteland is stadslandbouw een goed idee. Het verlevendigt onze gemeente, brengt onze voedselproductie dichter bij huis en maakt de openbare ruimte groener en leefbaarder.
- Regionale en lokale voedselmarkten. We stimuleren het oprichten van regionale voedselmarkten met gebiedscoöperaties die het voedsel rechtstreeks van boeren naar inwoners brengen.
- Plaatselijke horeca en supermarkten gaan tenminste 25% regionaal duurzaam geproduceerde producten verkopen. We realiseren een verkooppunt waar Almeerders uit Oosterwold hun producten aan de stad kunnen aanbieden.
- Verbinding tussen school, voedsel en natuur. Elke basisschoolklas krijgt de gelegenheid om het stadslandgoed of een ander lokaal initiatief te bezoeken, een schooltuin aan te leggen of een excursie naar een natuurgebied te maken. Zo kunnen kinderen leren wat gezond voedsel is, hoe dat duurzaam kan worden geproduceerd en wat voor impact voedsel heeft op o.a. milieu en klimaat.
- De gemeente Almere maakt gronden beschikbaar om (tijdelijk) een stadsakker te beginnen.
- De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld in de eiwittransitie door 100% duurzaam en zo lokaal mogelijk in te kopen, met op het menu zoveel mogelijk plantaardige en zo min mogelijk dierlijke producten.
- Het programma Gezond in Almere dat de afgelopen jaren is ingezet, wordt doorgezet. We maken ons sterk voor gezond voedsel op scholen, streven naar een evenwichtig aanbod van gezond en gemakkelijk eten via restaurants en foodketens en stimuleren gezonde initiatieven.
- Bij het opstellen van een visie op het buitengebied wil de ChristenUnie inzetten op een toekomstbestendige agrarische sector. Kernwoorden: Kringlooplandbouw, lokale en korte voedselketens en de boer als mede-beheerder van de openbare ruimte.