Energie: lokaal en hernieuwbaar
Almere heeft het voordeel van een nieuwe stad. De infrastructuur en bebouwing is relatief modern en grote delen van de stad zijn al aardgasvrij. Het warmtenet in Almere-Poort is bovendien al 100% CO2-vrij. Dat betekent niet dat er geen werk te doen is. De doelstelling is dat Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruikt. Dit betekent nogal wat voor een eigenaar van een bestaande woning in Almere Haven en Almere Buiten. De gemeente Almere speelt hier lokaal op in door te zorgen voor passende plannen en één loket.
De ChristenUnie vindt het belangrijk zorgvuldig met zonne-energieprojecten om te gaan. Door de groei van elektrische mobiliteit zal de vraag naar laadmogelijkheden toenemen. Opwekking van zonne-energie op daken en in gevels is een uitstekende vorm van meervoudig ruimtegebruik. Almere moet zich daarom in de eerste plaats richten op het plaatsen van zonnepanelen op de grote lege daken van gebouwcomplexen (of die nu van de gemeente zijn of van een particulier of corporatie). We zijn kritisch op zonneparken op het land vanwege het inefficiënte gebruik van (dure) ruimte. Toch hebben we ook die nodig, willen we de duurzaamheidsdoelstellingen halen. De gemeente dient daar
heldere condities voor aan te geven.
Voor grootschalige zon- en windprogramma’s is het belangrijk dat de gemeente niet alleen technische, maar ook sociaalmaatschappelijke kaders hanteert, met aandacht voor betrokkenheid van omwonenden, grondeigenaren en overige belanghebbenden en voor lokaal eigendom en zorgvuldige integratie in het landschap (meervoudig ruimtegebruik).
Ook de industriële bedrijven in Almere zullen een bijdrage moeten leveren aan de energietransitie. De gemeente moet hen uitdagen om samen een energiebesparingsconvenant te sluiten. Door samen te werken, brengen bedrijven elkaar tot ideeën en zetten ze extra stappen om energie-efficiënt te worden.
De mogelijke komst van grootschalige datacenters moet zorgvuldig worden gewogen. Vanuit de exploitanten gezien is Almere op dit moment een aantrekkelijke vestigingsplek, maar de effecten van mega-datacenters op de energie-infrastructuur zijn groot.
De normen voor afvalscheiding worden steeds strenger. In 2025 mag er nog 30 kilo restafval per persoon per jaar zijn. De ambitie van de gemeente Almere is echter om op nul kilo uit te komen. De ChristenUnie gelooft dat gedragsverandering eerder komt door het belonen van goed gedrag dan het straffen van ongewenst gedrag. Daarin past de keuze voor methode PMD+, die het inwoners makkelijker maakt en scheiding achteraf eenvoudiger.
- De gemeente werkt met warmtenet-leveranciers aan 100% CO2-vrije leverantie in heel Almere in 2040.
- De gemeente zorgt voor één ‘van-het-gas-los’-loket waar inwoners van Almere Buiten en Haven terecht kunnen voor zowel technische als financiële arrangementen om een woning aan te passen.
- De gemeente faciliteert duurzaamheidsfondsen en duurzaamheidsleningen en sluit aan bij de gemeentelijke verduurzamingsregeling (gvr).
- Geschiktheid van daken voor zonne-energie en het aanleggen van laadinfrastructuur worden verplicht in het Bouwbesluit utiliteitsbouw.
- De gemeente Almere hanteert de principes van de Gedragscode Zon op Land.
- De gemeente Almere zorgt ervoor dat de eigen behoefte aan energie duurzaam, binnen de landsgrenzen, het liefst zo lokaal mogelijk opgewekt wordt.
- In de komende raadsperiode maken we het gemeentelijke inkoopbeleid volledig duurzaam en eerlijk: 100% schone energie uit Nederland en producten die voldoen aan de regels van eerlijke handel.
- Er komt differentiatie in de OZB heffing voor bedrijven, eventueel op basis van het energielabel. De vervuiler betaalt meer dan de vergroener.
- Er komt een gezamenlijke aanpak circulaire economie met lokale branche en ondernemersverenigingen (bijv. voor het uitwisselen van lokale reststromen).
- Het recycleperron is dé plek waar grondstoffen een nieuw leven kunnen krijgen. Er moet daar dus ruimte zijn voor het inzamelen van goederen voor kringloop- en reparatiedoeleinden, ook door andere verwerkers zoals kringloopwinkels en maatschappelijke initiatieven.
- Er wordt meegedaan aan landelijke bewustwordingsacties rond het voorkomen en hergebruiken van afval, zwerfvuil en compost. Bij aanbesteding neemt de gemeente op dat grondstoffen aan het eind van de levenscyclus eenvoudig te scheiden en herbruikbaar moeten zijn.
- De overgang naar het nieuwe afvalverwerkingssysteem PMD+ gebeurt zo spoedig mogelijk. De gemeente maakt nu al afspraken met nascheiders om geen onnodige vertraging op te lopen.
- De gemeente stelt heldere voorwaarden aan de komst van grootschalige datacenters. De ChristenUnie wil dat plannen voldoen aan de voorwaarden voor een lokaal systeem van volledig hernieuwbare energie.