De eerste week in Almere

WhatsApp Image 2018-06-07 at 22.50.34
Aldrik Dijkstra (hoge resolutie)
Door Aldrik Dijkstra op 8 juni 2018 om 10:00

De eerste week in Almere

De afgelopen week heb ik wat aantekeningen bijgehouden. Zodat ik u kan meenemen in het leven van een wethouder.

Donderdag 31 mei 2018

De bijbeltekst van de dag die ik las was de volgende: Exodus 14:14: "De Here zal voor u vechten, u hoeft zelfs geen vinger naar hen uit te steken!"

Wat een bemoediging om de dag dat ik start als wethouder zo te mogen beginnen. Ik ben er zeker van dat onze God mij, de fractie en de hele ChristenUnie in Almere gaat helpen de komende jaren. Ik ga de komende jaren dan ook vol vertrouwen in.  

Donderdagavond is het dan zover. Ik word om 18.00u ’s avonds opgewacht bij de ingang van het gebouw door de voltallige fractie. Er volgt een korte rondleiding. Het is mijn eerste kennismaking met de bestuursvleugel op de 5e verdieping van het gebouw. Wat me opvalt is dat het er warm is. Eerste waarschuwing krijg ik ook direct: “Ja, de klimatologische omstandigheden in dit gebouw zijn niet optimaal, wen er maar aan!”. Nou, die is binnen.  Eén ding is zeker. Warm is het hier op de vijfde verdieping wel. Door naar de 2e verdieping. Eerst de fractiekamers bekijken en daarna het eerste zicht op de Politieke Arena. De raadzaal. Prachtig! Het is een mooie ronde zaal, licht en stijlvol ingericht. De eerste kennismaking met het bedrijfsrestaurant is ook goed. Er is voldoende keus en ook goed te eten. De eerste handen worden geschud.

Dan is het moment daar. Eerst het afscheid van de oude wethouders met  een paar warme toespraken en de nodige cadeaus. Daarna start van de discussie met de raad over het nieuwe college. De discussie spint zich zoals verwacht toe op de vraag wanneer de wethouders van buiten in Almere komen wonen en vooral op Jaap Lodders die in Zeewolde mag blijven wonen. Een motie van de SP haalt het niet.

Na een langdurige stemming is dan eindelijk iedereen benoembaar. Een deel van het college waaronder ikzelf legt de eed af. De anderen de belofte. De eedaflegging gaat niet helemaal goed. De burgemeester wil te snel en vergeet dat ook ik nog de woorden “zo waarlijk helpe mij God almachtig” moet uitspreken. Alsnog gedaan. We kunnen van start. Overall conclusie. Het was warm, de sfeer was goed en iedereen is vol goede moed over de aankomende bestuursperiode.

Maandag 4 juni 2018

Mijn eerste werkdag is een feit. Op weg naar Almere is het bewolkt en kil. En het is maandag. Het maandagochtend gevoel bekruipt me. Waar ben ik aan begonnen? Is het wel echt leuk wat ik ga doen? Gelukkig is het van korte duur. De ontvangst beneden bij de bestuursbalie is hartelijk. Het personeel heeft zelfs een foto van ons voor zich liggen zodat ze ons kunnen herkennen als we binnenkomen. Er is in ieder geval nagedacht over onze introductie denk ik dan maar.

Eerste gesprek is met de afdelingsmanager bestuursondersteuning. Dat leidt algauw tot de uitreiking van de benoemingsbrief, Ipad en telefoon. Ook krijgen we het integriteitsprotocol overhandigd met het verzoek dat toch goed door te lezen.

De eerste kennismaking met de nieuwe secretaresses en chauffeurs is de volgende stap. En daarna gaat het over de inrichting van de kamer. Welke kunst kan er aan de muur? Andere planten in de kamer? Vitrages weg? Of juist laten hangen. Ergens zijn het triviale zaken, en toch is het belangrijk. Een representatieve werkkamer is toch wel zo handig. Gauw nog even de collegestukken van morgen doorlezen. Die waren immers nog niet beschikbaar tot vandaag. Ook dat is gelukt.

En dan komt de domper van  de dag. Marcel Benard komt samen met Hans van Dijk en Rob Koelewijn vertellen dat hij gaat stoppen vanwege zijn betrokkenheid bij adviesbureau Lysias. Zijn verhaal: “Ik wil voorkomen dat bij anderen, ondanks mijn inspanningen voor transparantie en onafhankelijkheid, de indruk kan bestaan dat beide functies elkaar wel kruisen. Mijn conclusie is dat ik

niet volledig kan voorkomen dat die indruk toch kan bestaan”.

Balen. Dat is het enige woord wat ik heb voor deze mededeling. Grondig balen. Ik keek uit naar de samenwerking met Marcel. Dat wordt nu anders. Morgen weer een nieuwe dag.

  

Dinsdag 5 juni 2018

De eerste collegevergadering met het nieuwe team. We beginnen er allemaal opgewekt aan. En gelukkig blijft dat ook zo gedurende de hele vergadering. Al is het wel een lange zit. We beginnen met een constituerend beraad. Dat is zoveel als met elkaar de spelregels voor de komende 4 jaren afspreken. We spreken onder andere over de portefeuilleverdeling en het inwerkprogramma. Dan is er ook nog een reguliere B&W vergadering waarin we een paar stukken bespreken en besluiten nemen. Rond 15.30 zijn we klaar en gaan we naar stadsboerderij De Kemphaan. Wat een prachtig stukje Almere is dit hier! De zon schijnt, de bloemen staan in bloei. Helemaal top. En vervolgens gaan we koken. Surinaams koken. We gaan Pom maken. In ploegjes van 2 personen. Na een uurtje zijn we klaar. Gerecht in de oven. En wachten maar. Ondertussen ander surinaams eten eten aan een lange tafel buiten in het gras in de zon. Het leven is mooi!

 

Woensdag 6 juni 2018

De dag bestaat uit de kennismaking met het “team Dijkstra” en een eerste soort van portefeuilleoverleg. Samen met secretaresse Saskia, bestuursadviseurs Janica en Marcel en communicatieadviseur Marcel bespreken we het inwerkprogramma en de wensen die ik daar in heb. En pasant is er nog een uitnodiging gekomen of ik aanwezig wil zijn bij het slaan van de eerste paal bij school het Baken in Almere Poort. Die uitnodiging neem ik graag aan. Dus aan het eind van de middag op naar Almere Poort. Een kort praatje gehouden en mogen zien hoe leerlingen behoorlijk lang moeten trekken aan een ouderwetse heipaalstelling om vervolgens met een grote klap en confetti de eerste paal de grond in te slaan.

 

Donderdag 7 juni

Inmiddels ben ik een week verder. Afgelopen donderdag werd ik geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Almere. Nu zit ik achter mijn bureau een tekst te typen. Te bloggen, voor de ChristenUnie.

Het is weer warm en de zon schijnt weer in mijn kamer. Maar toch heb ik het gevoel dat ik langzamerhand wat orde in de chaos begin te krijgen. Deze ochtend diverse kennismakingsgesprekken gevoerd. Onder andere met de mensen van het sociaal domein. Het was inspirerend om de verschillende mensen gepassioneerd over hun werk te horen praten. Vanavond de eerste carroussel en de bespreking van het coalitieakkoord. Het zal me benieuwen welke politieke konijnen er uit de hoge hoed getoverd gaan worden. To be continued….