Bescherming vrije zondag

maandag 07 april 2008 16:45

In het program van de ChristenUnie wordt gepleit tegen verruiming van zondagsopenstelling van winkels, om ruimte te houden voor collectieve rustbeleving, ongestoorde kerkgang en het onderhouden van relaties en sociale contacten. Wat kwam daar van terecht.

Voor de verkiezingen in maart 2006 gaf de ChristenUnie aan de 52 koopzondagen in Almere terug te willen draaien, zie bijvoorbeeld een bericht uit februari 2006. Vandaar dat de volgende passage in het coalitieaccoord werd opgenomen:

Vervolgens kwam het convenant niet van de grond, zie bijvoorbeeld een bericht uit april 2007.
Om toch te ontdekken hoe groot het draagvlak onder de winkeliers is werd een enquête gehouden.
Hoewel D'66 claimt dat het aan haar te danken is dat het aantal koopzondagen in Almere op 52 blijft is de werkelijkheid dat de uitslag van de enquête (na weging) de doorslag gaf, zie bericht van 26 maart 2008.

Toch is dankzij de enquete nu duidelijk dat de meerderheid van de winkeliers in Almere helemaal niet op 52 koopzondagen zit te wachten, informatie die vast bruikbaar is in de 2e Kamer als er gesproken wordt over de evaluatie van de koopzondagen in Nederland. Kortom het doel is niet bereikt maar wel dichterbij gekomen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Eindrapportage zondagopenstelling 260308670,7 kBapplication/pdfdownload

« Terug