ChristenUnie maakt zich zorgen over gemeentepolis

Hartslag meters.jpgdonderdag 25 maart 2021

Vanavond agendeert de ChristenUnie een raadsbrief van het college over de Gemeentepolis. De gemeentepolis is een belangrijk instrument wat wordt ingezet om Almeerders met een laag inkomen en een hoge zorgvraag te ondersteunen. De gemeente betaald een gedeelte mee, stelt op basis van kennis en onderzoek naar het type zorgvragen met de verzekeraar een passend pakket samen en helpt inwoners bij het beoordelen van de individuele situatie middels inloopspreekuren hierover. De gemeentepolis voorkomt dat mensen plotselinge hoge zorguitgaven hebben die zij niet kunnen betalen. Door de gemeentepolis stellen inwoners zorg minder vaak uit en dat voorkomt grotere problemen en zorgvragen in de toekomst én de daarbij behorende hogere zorgkosten. Omdat het zo is ingericht dat het bij mensen met een bijstandsuitkering ingehouden wordt op de uitkering voorkomt de gemeente hiermee wanbetaling en helpt het om schulden te voorkomen. De gemeentepolis zorgt er daarmee voor dat voor ongeveer 5.700 Almeerders een aanvullende goede en passende zorgverzekering betaalbaar blijft. 
In 2018 heeft Menzis aangegeven te stoppen met deze gemeentepolis, en sindsdien is de gemeente op zoek naar een nieuwe partner om het instrument te kunnen blijven inzetten. Tot op heden is dat niet gelukt. Menzis heeft sindsdien een overgangsjaar (2019) aangeboden, een laatste overgangsjaar (2020) en een allerlaatste overgangsjaar (2021). Het is het college echter nog steeds niet gelukt. Daarom is de ChristenUnie benieuwd welke inspanningen het college heeft geleverd, waar de obstakels en uitdagingen liggen, waarom het niet is gelukt en welke maatregelen er getroffen worden mocht het uiteindelijk niet lukken om een geschikte zorgverzekeraar te vinden. Onze fractie is namelijk van mening dat de inwoners die het betreft niet de dupe mogen worden van het gebakkelei tussen overheid en gecommercialiseerde instellingen die bedoeld waren om de zorg betaalbaar te houden. 
Vanmorgen was fractieassistent Kees Hendriksen in de radiouitzending van Omroep Flevoland om vooruit te blikken op de raadsvergadering die vanavond (25 maart 2021, 19:00u) zal plaatsvinden. 
Het hele agendavoorstel lees je hier.

« Terug