Ruimte en natuur
Een belangrijk deel van ons leven maken we gebruik van gemeentelijke voorzieningen. De straatverlichting werkt, de straat ligt er netjes bij, er zijn bosjes en grasvelden. We kunnen ons veilig en snel verplaatsen, recreëren en genieten van de natuur. De ChristenUnie denkt ook aan groepen die minder makkelijk hun weg vinden, mensen met rollator, blindenstok of kinderwagen; iedereen moet in onze gemeente zijn of haar weg kunnen vinden.
Ook moet Almere zich voorbereiden op klimaatverandering en de effecten daarvan zoals hoosbuien, hittegolven, droogte, zeespiegelstijging (en daarmee van de ons omringende meren) en grondwaterpeilveranderingen. Juist bij de inrichting van de openbare ruimte moeten daar nu keuzes in gemaakt worden, vindt de ChristenUnie. Met meer ruimte voor water en groen wordt de stad robuuster. Tegelijk geeft dit weer meer kansen voor biodiversiteit in de stad.
Per 1 juli 2022 komt er een nieuwe wet: de Omgevingswet. Doel van deze wet is het eenvoudiger maken van regels en meer ruimte bieden aan participatie. De nieuwe wet moet bestaande wetten vervangen en zorgen voor een samenhangende én gebiedsgerichte benadering. De overgang naar de Omgevingswet is een enorme operatie die niet alleen het ruimtelijke domein aangaat maar ook het sociale- en gezondheidsdomein.
De ChristenUnie zet zich in voor het behoud van het landschap en voor de bescherming van het milieu en de biodiversiteit.Natuur is kwetsbaar, zeker op de jonge grond van Flevoland. De gemeente moet bijdragen aan behoud, verbetering en een harmonieuze ontwikkeling van de leefomgeving. Daarbij speelt mee dat de gemeente nog tot ongeveer 2028 grond kan verkopen; het is dus zaak hier toekomstbestendig beleid op te ontwikkelen.
- Bij het aanbesteden van onderhoud en aanleg van de openbare ruimte probeert de gemeente Almere zoveel mogelijk van de Sustainable Development Goals na te streven.
- Onze gemeentelijke gebouwen krijgen zo veel mogelijk groene gevels en daken.
- Gemeentebestuurders, raadsleden en ambtenaren in Almere maken jaarlijks een toegankelijkheidswandeling met ervaringsdeskundigen. Zo wordt men zich in het stadhuis bewust van het belang van toegankelijkheid.
- De gemeente geeft ruimte aan inwoners om hun wijk of straat in eigen beheer te onderhouden.
- Bij de uitvoering van de Omgevingswet werkt de gemeente Almere nauw samen met de provincie Flevoland en het Waterschap.
- De ChristenUnie is voor een participatieverordening waarin beschreven staat op welke manier burgers inspraak hebben bij de uitvoering van de nieuwe Omgevingswet.
- De gemeente stimuleert natuur- en milieueducatie op scholen.
- Regionale Energie Strategie (RES): De ChristenUnie pleit voor een goede balans tussen het belang van duurzame energieopwekking en het belang van landschappelijke waarde. De gemeente Almere moet organisaties en bewoners uit de omgeving actief betrekken bij het uitwerken van de plannen.