Duurzame ambities
Mensen zijn onderdeel van een prachtige schepping waarvan het bestaan in Gods handen ligt. We laden ons op in mooie landschappen en genieten van de wonderlijke schoonheid van bloemen, bomen, insecten en andere dieren. Onze stad is een van de groenste steden van Europa met bovendien een ambitieuze klimaat- en duurzaamheidsagenda. Dat geldt ook voor de ChristenUnie. Wij willen krachtig inzetten op de hoopvolle en noodzakelijke beweging die gaande is naar een groene, duurzame economie die zich houdt aan de grenzen van de aarde en aan de norm van ecologische en sociale gerechtigheid. Wij maken ons sterk voor schone energie, energiebesparing waar mogelijk, het voorkomen van verspilling en bescherming van waardevolle natuur in een lokaal vormgegeven energiesysteem van volledig hernieuwbare energie. Het groene en innovatieve karakter van Almere biedt een uitgelezen kans hierin trendsetter te zijn. Maar al die plannen kunnen niet zonder de steun en betrokkenheid, enthousiasme en (extra) inzet van onze inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid zelf.
De gemeente heeft de regie in deze lokale energietransitie. Een belangrijke taak is te zorgen dat het doel haalbaar en betaalbaar is en iedereen de overstap mee kan maken. Dit betekent concreet werken aan participatie, waarbij lusten en lasten eerlijk(er) worden verdeeld. Dat kan op allerlei manieren: van een gebiedsgebonden bijdrage die terugvloeit naar de lokale samenleving tot een aandeelhouderschap van inwoners/coöperatie. Maar ook door het actief betrekken van omwonenden bij plannen voor energieopwekking (zoals zonne-energie en windmolens) en hen laten meeprofiteren van de voordelen.
- De gemeente Almere pakt duurzaamheid integraal aan en dit wordt in ieder beleidsstuk waar het relevant is, meegenomen (duurzaamheidstoets).
- De gemeentelijke organisatie heeft een voorbeeldfunctie en is klimaatneutraal in 2025. Ook op het gebied van energiebesparing en zuinige verlichting laat de gemeente zien hoe het hoort.
- Energiecoöperaties brengen de energietransitie dichter bij de burger en maken lokaal eigendom mogelijk. Daarom willen we dat het gemeentebestuur deze coöperaties voor vol aanziet en als het nodig is praktisch en financieel ondersteunt.
- De ChristenUnie is voor de inzet van energiecoaches die inwoners begeleiden bij het zetten van stappen in het verduurzamen van hun woning en hen helpen om de subsidiemogelijkheden optimaal te benutten. Isolatie van de woning is de eerste stap op weg naar een energie-neutrale stad. Daarna volgen maatregelen als zonnepanelen en de inzet van warmtepomp of aansluiting op het warmtenet.
- Het zijn nu doorgaans de laagste inkomens die in de slechtst geïsoleerde huizen wonen, zowel koop als huur. Er wordt daarom als eerste ingezet op renovatie van de corporatiewoningen met de laagste energielabels en koopwoningen van mensen met lage inkomens. Om huiseigenaren met een kleine beurs te helpen hun huis te isoleren, zorgt de gemeente voor krediet, terugbetaling naar draagvlak en kwijtschelding van de restschuld na 15 jaar.