- Inwoners worden actief betrokken bij de veiligheid op straat, in de wijk en in huis. Dit kan via buurtpreventieteams die in iedere wijk in contact staan met de wijkagent en door de inzet van Burgernet en andere hulpmiddelen als buurt appgroepen. Cameratoezicht is een prima middel, maar de ChristenUnie wil het beperkt (proportioneel) toepassen en inbedden in goede wetgeving (privacy). De ChristenUnie stimuleert dat inwoners van Almere gemakkelijk melding kunnen maken van overlast en van crimineel gedrag, waarbij de politie contact legt met de melder over de resultaten.
- De mogelijkheid van het anoniem aangifte doen, biedt inwoners in sommige gevallen veiligheid, maar is nog onvoldoende bekend. De ChristenUnie vraagt om voorlichting over deze mogelijkheid.
- Buurtbijeenkomsten (door wijkagent en buurtpreventieteam) die bewustwording en zelfredzaamheid stimuleren in het kader van preventie en signalering van onveiligheid.
- Wijkteams/professionals volgen een training om loverboy/girl-situaties en gevallen van mensenhandel (thuisprostitutie) in de wijk te herkennen en maken afspraken met de politie over handhaving, melding en begeleiding.
- De ChristenUnie is voor een vuurwerkverbod. We zetten in op georganiseerde alternatieven rond de jaarwisseling door de gemeente.