Mensenhandel en uitbuiting
Ook in Almere is sprake van mensenhandel en uitbuiting. Of het nu gaat om seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting, arbeidsuitbuiting of welke vorm van mensenhandel dan ook, deze mensonterende praktijk hoort niet te bestaan. De gemeente heeft de regierol in het bestrijden van mensenhandel en tegengaan van uitbuiting. Voor de ChristenUnie is deze strijd prioriteit.
- Almere doet nader onderzoek naar mensenhandel en formuleert op basis daarvan specifiek mensenhandelbeleid. Daarin moet onder meer aandacht zijn voor signalering, ketenregie en de mogelijkheden voor de gemeente om barrières op te werpen. We volgen hiermee het Interbestuurlijk Programma (IBP) van de VNG waarin staat dat elke gemeente in 2022 een duidelijke en geborgde aanpak van mensenhandel moet hebben.
- Almere zorgt ervoor dat ieder slachtoffer (ook de ongedocumenteerde) terecht kan bij gemeentelijke voorzieningen zoals opvang en begeleiding.
- De gemeente zorgt voor informatiepakketten voor bijvoorbeeld arbeidsmigranten, bij voorkeur in hun eigen taal, met daarin minimaal hun rechten en plichten en de mogelijkheden tot melden en hulp vragen in het kader van mensenhandel.
- De gemeente zorgt voor een optimale verbinding tussen veiligheidspartners en zorgpartijen.