Betrouwbaar bestuur
Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die het werk is van inwoners en maatschappelijke verbanden samen. De gemeente heeft vooral als taak de samenleving te versterken en staat dus niet boven, maar naast mensen. De lokale overheid regelt zaken die van gemeenschappelijk belang zijn: van straten en riolen tot gezondheidszorg. Inwoners moeten een beroep kunnen doen op de overheid als hun vrijheid, gezondheid, veiligheid of bestaanszekerheid in het geding is. Voor de een geldt dat meer dan voor de ander. Daarom zijn kaders en normen nodig. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid van de maatschappelijke verbanden in Almere niet over. Maar zij beschermt wel hun ruimte om verantwoordelijkheid te kunnen nemen en ondersteunt hen daarbij.
De ChristenUnie wil in haar werk in de gemeenteraad via luisteren, agenderen en samenwerken resultaten behalen. Het wel of niet deelnemen in een coalitie is daarbij niet doorslaggevend. Het innemen van standpunten in de raad wordt primair bepaald door de uitgangspunten van de partij, die o.a. zijn vastgelegd in ons verkiezingsprogramma. Als fractie willen we betrouwbaar en constructief bekend staan in Almere. Vrede en recht vinden we niet alleen in woorden maar ook in onze houding en in ons handelen. De ChristenUnie wil zich daarin laten leiden door wat de Heer van mensen vraagt: ‘Niet anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God’ (Micha 6:8).
De ChristenUnie wil bijdragen aan het bouwen aan vertrouwen door:
- Open, herkenbaar en betrokken aanwezig te zijn in Almere.
- In te zetten op goede relaties met inwoners.
- Geen ‘politieke spelletjes’ te spelen maar integer en vanuit de inhoud te werken.
- Ervoor te zorgen dat politieke processen zoveel mogelijk in de openbaarheid plaatsvinden.
- Te streven naar gezond dualisme met enerzijds een coalitie die samenwerkt op basis van een duidelijk coalitieakkoord en onderling vertrouwen en anderzijds een gemeenteraad die kan controleren en agenderen.
- Het onderwerp integriteit en bejegening continu aandacht te geven via tweejaarlijkse bijeenkomsten zodat dilemma’s regelmatig besproken worden en naast de burgemeester een tweede vertrouwenspersoon aan te stellen, waarbij ervoor wordt gezorgd dat er altijd een man en een vrouw vertrouwenspersoon zijn.