Jeugdhulp
Jongeren en hun ouders zijn erbij gebaat als op het juiste moment de juiste zorg beschikbaar is. Liefst zo vroeg mogelijk, en zo licht of zo zwaar als nodig is. De ChristenUnie pleit in dat licht voor preventie en vroegsignalering.
In het hulpverleningstraject willen we de eigen kracht en de netwerken van gezinnen inzetten en versterken. Jeugdzorg moet beschikbaar zijn voor alle kinderen en ouders die echt ondersteuning nodig hebben.
Om snel hulp te kunnen aanbieden is het belangrijk om de zorg dichtbij plekken te organiseren waar kinderen verblijven. Dit kan door het onderwijs samen met jeugdzorg arrangementen te laten ontwikkelen of de jeugdzorg op scholen spreekuren te geven.
De ChristenUnie wil dat er een laagdrempelig loket in de wijken komt waar gezinnen terecht kunnen met hun hulpvraag. Daar is de vaste contactpersoon die bij hen blijft gedurende de tijd dat ze ondersteuning nodig hebben. Aanvullende organisaties kunnen dan aansluiten als dat voor het oplossen van problemen nodig is. Zo worden gezinnen niet meer van de ene naar de andere hulpverlener doorgeschoven, maar staat het gezin centraal.
- Ouders/gezinnen worden actief gewezen op de mogelijkheid om via een PGB identiteitsgebonden of specialistische zorg in te kunnen kopen als de gemeente deze zorg zelf niet heeft ingekocht.
- De ChristenUnie pleit voor voorlichting over digi-veiligheid op scholen en aan ouders, zodat kinderen bewust en veilig leren omgaan met internet en sociale media.
- Wij willen aandacht voor de psychische en mentale gezondheid bij kinderen en ouders, extra inzet op het voorkomen van depressies en suïcide onder jongeren.
- De ChristenUnie vindt dat er onvoldoende koppeling is tussen Jeugdhulp en de WMO. Hier dient meer aandacht aan besteed te worden. Er loopt inmiddels in Almere een aanbestedingstraject waarbij het realiseren van kortere wachtlijsten een van de belangrijkste besliscriteria moet zijn.