Samen met de inwoners
De ChristenUnie wil dat Almeerders zoveel mogelijk zelf verantwoordelijkheid nemen voor het eigen handelen en – samen met anderen en de overheid – de zorg voor de samenleving oppakken. De gemeente moet op haar beurt dan wel open staan voor initiatieven van inwoners, maar ook voor initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en kerken. Vooral als die het algemeen belang op het oog hebben. Hierbij past een overheid die meedenkt, participeert, drempels verlaagt en faciliteert. De ChristenUnie stimuleert dat inwoners zichzelf organiseren in bijv. coöperaties en daarmee verantwoordelijkheden op zich nemen op het gebied van duurzaamheid, zorg, lokale economie of wijkbeheer. Meer verantwoordelijkheid van inwoners vraagt om minder regels van de gemeente, om minder administratieve lasten en bureaucratie en meer flexibiliteit van raad en college.
De ChristenUnie wil inzetten op het meedenken van inwoners, via platforms en andere organisaties voorafgaande aan beleidsvorming in de raad. Inwonersinitiatieven willen we ruimhartig verwelkomen en inwonerparticipatie stimuleren wij omdat we ervan overtuigd zijn dat het goed is gebruik te maken van de kennis en ervaring van onze inwoners. Wel letten we erop dat de gemeenteraad vanaf het begin heel duidelijk is over het samenspel en de ruimte die er is voor participatie. Dat betekent aan de ene kant niet pas het gesprek aangaan als keuzes al gemaakt zijn en aan de andere kant ook geen ongecontroleerde inwonerparticipatie. Dat vraagt om duidelijke financiële en technische kaders.
- In Almere gaan we, vanuit vertrouwen, actief werk maken van ‘right to challenge’ (uitdaagrecht): het recht om als bewoners de gemeente uit te dagen en aan te geven dat je een voorziening zelf in stand wilt en kunt houden.
- De ChristenUnie wil dat continue burgerparticipatie een vanzelfsprekende en grote plaats inneemt bij de (invoering van de) Omgevingswet.
- Inwonerpeilingen, experimenten met nieuwe vormen van vertegenwoordiging en andere manieren om inwoners te betrekken bij de besluitvorming moeten aanvullend zijn op het mandaat dat via de verkiezingen door de inwoners is gegeven. Het lokaal bestuur blijft eindverantwoordelijk.
- Raadsleden zijn gekozen om zorgvuldig alle belangen af te wegen en weloverwogen besluiten te nemen. Daarom is de ChristenUnie tegen een raadgevend referendum. Een correctief referendum kan in voorkomende gevallen dienen als ‘noodrem’ bij voorstellen die door de raad zijn aangenomen.
- De ChristenUnie wil zich inzetten om de inspraak van jongeren te verbeteren. De beslissingen die wij nu nemen, gaan over hun toekomst. De gemeente betrekt de jongerenraad actief, organiseert gastlessen en nodigt jongeren proactief uit deel te nemen aan relevante debatten.
- Meer vertrouwen, minder regels: Elk jaar komt het college met voorstellen voor regels die geschrapt, vereenvoudigd of samengevoegd kunnen worden.
- Indieners van burgerinitiatieven worden niet van het kastje naar de muur gestuurd. De gemeentelijke organisatie hanteert hiervoor een eenvoudig (wijk/buurtgericht) systeem/loket.
- Wijken krijgen meer eigen mogelijkheden om keuzes te maken die passen bij de wijk.