Schulden
Het hebben van schulden levert veel stress op en leidt vaak tot geestelijke en lichamelijke klachten. Om te voorkomen dat voor zowel mensen zelf, als ook voor schuldeisers en de samenleving de gevolgen van schulden zich in rap tempo opstapelen, vindt de ChristenUnie dat de gemeente snelle en toegankelijke schuldhulpverlening moet bieden.
In de situatie waarbij mensen wel willen maar niet kunnen betalen, willen we dat de gemeente Almere sociaal gaat incasseren. Bij het ontstaan van betalingsachterstanden kijkt de gemeente naar de situatie van de persoon. Maatwerk dus. We gaan altijd uit van vertrouwen en de gemeente moet hulp bieden bij het herstellen van een fout of bij het organiseren van een betalingsregeling.
- We werken volgens de aanpak ‘één schuldenaar, één regisseur’.
- De gemeente Almere zet in op het aanbieden van saneringskredieten aan mensen met problematische schulden. We benutten het landelijke Waarborgfonds als waarborg voor de saneringskredieten.
- De gemeente Almere sluit een convenant met alle aanbestedingspartners, waarin afspraken vastliggen m.b.t. sociaal incasseren en signaleren van betalingsachterstanden.
- In Almere maken we gebruik van de Nederlandse Schuldhulproute en van SchuldHulpMaatje en andere initiatieven om tot een totaalaanpak van schuldenproblematiek te komen.
- In Almere werken we met incassobureaus en deurwaarders die aangesloten zijn bij het landelijk keurmerk voor sociaal incasseren.
- De gemeente Almere maakt ook werk van de ondersteuning van ondernemers en zzp-ers met schulden door ook voor hen schuldhulp te realiseren en ruimhartige bbz-kredieten aan te bieden.
- Bij dakloosheid door huurschuld werken we in Almere aan een gezamenlijke oplossing met woningcorporaties.