Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

NIEUW coalitieakkoord

Vliegende start 2020

We zijn het nieuwe jaar in vaart begonnen. In de afgelopen weken is door Hans en Roelie hard gewerkt om tot een nieuw coalitieakkoord te komen. Hans vertelt in deze nieuwsbrief meer erover. Ondanks dat er nog maar 2 jaar resteert tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen is een ambitieus akkoord gemaakt. Hopelijk komen we hiermee in een stabielere fase, waarin daadwerkelijk resultaten worden geboekt.

In deze nieuwsbrief kun je ook lezen over het stadsgebed dat op het stadhuis heeft plaatsgevonden. En over de inspanningen van Roelie en de mooie resultaten daarvan om het lerarentekort in Almere aan te pakken.

Verder hebben we op twee momenten veel van onze leden mogen spreken. Eerst op de ALV van 11 december, waar de begroting voor 2020 werd goedgekeurd en afgelopen week nog tijdens de nieuwjaarsreceptie waar we de enquête, die eind 2019 is uitgezet, hebben besproken. Zowel over de enquête als de nieuwjaarsreceptie tref je verderop meer informatie aan. We hopen je hiermee te informeren en te inspireren.

Mocht je (naar aanleiding hiervan) je ook willen inzetten voor onze partij, dan ben je van harte welkom. We zoeken nog behoorlijk wat ondersteuning. Een warme aanbeveling om te kijken of er tussen de hieronder genoemde werkzaamheden iets zit waar jij je voor wilt inzetten.

Rob Koelewijn

NIEUW coalitieakkoord

Vernieuwd coalitieakkoord: een frisse start Het is 14 november 2019 als de PvdA besluit om niet langer deel uit te maken van het Almeers college. Daardoor heeft het college van Burgemeester en Wethouders geen meerderheid meer in de Almeerse gemeenteraad.
Na Kerst en Oud & Nieuw zijn wij samen met VVD, D66, GroenLinks, Leefbaar Almere en het CDA in gesprek gegaan om te komen tot een (ver)nieuw(d) coalitieakkoord. De gesprekken zijn in zeer goede harmonie verlopen met als doel: een akkoord wat ambitieus is en waarmee we direct aan de slag kunnen. Want dat is wat de stad verdient: een daadkrachtig en slagvaardig bestuur dat de komende twee jaar de handen uit de mouwen steekt “voor de bloei van Almere”. Zo’n akkoord ligt er nu.
Wij zijn trots op dit akkoord. Hierin leggen we nieuwe accenten en hebben we oog voor actuele ontwikkelingen. We gaan de woningnood te lijf met het aanjagen van de woningbouw met extra studenten- en jongerenwoningen, maar ook voor senioren gaat er gebouwd worden. Wij gaan bouwen naar behoefte en kijken naar wat de wijk nodig heeft aan verschillende woningtypen. Ook de middenhuur wordt niet vergeten, waarbij we speciale aandacht hebben voor de “salariseisen” die eigenaren stellen. Lokale ontwikkelaars willen wij kansen geven om in Almere snel aan de slag te gaan.
Blij zijn wij ook met de uitbreiding van de portefeuille van onze wethouder Roelie Bosch. Zij krijgt naast haar bestaande portefeuille, Jeugd & Gezin inclusief jeugdhulp, Onderwijs, Sluitende aanpak zorg en onderwijs, Publieke gezondheidszorg en Welzijn nu ook de wijkteams en laaggeletterdheid in haar takenpakket.
Ook het sociaal domein, de Floriade, ondermijning, ruimte voor initiatief, extra geld voor het cultuurfonds en een gezond financieel beleid komen in dit akkoord aan de orde.
In de bijlage bij deze nieuwsbrief vind je het complete coalitieakkoord, zodat je het zelf rustig kunt lezen. Zijn er vragen dan kun je te allen tijde een van de fractieleden of mij bellen of e-mailen. Ook ben je altijd welkom bij onze fractievergaderingen of op de donderdagse Politieke Markt.

Hans van Dijk

 

Resultaten Enquete

Eind 2019 hebben we een enquête uitgezet onder onze leden. 17 mensen hebben die enquête ingevuld, dank daarvoor! De uitslagen van de enquête hebben we besproken tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Je vindt de uitkomsten in de bijlage. Wat mij opviel in de reacties en in de bespreking is dat de respondenten blij zijn met de ChristenUnie en het werk dat we doen. De manier waarop we ons werk doen, met respect en integriteit, wordt gewaardeerd. Ook worden verbeterpunten aangegeven. Zo is het werk van de fractie nog weinig zichtbaar en is voor leden niet duidelijk welke politieke resultaten we behalen. Dit is een bevestiging van het gevoel dat ook al leefde binnen de fractie. Om beter zichtbaar te worden, heeft elk fractielid een duidelijk speerpunt gekozen binnen zijn/haar portefeuille. Andere suggesties gaan we met bestuur en fractie doornemen en waar mogelijk en zinvol doorvoeren.

 

Aanpak lerarentekort

Almere doet mee met landelijke aanpak lerarentekort. Zoals jullie waarschijnlijk wel gemerkt hebben in de media, hebben we als Almere mooi nieuws te melden m.b.t. de aanpak van het lerarentekort.

Ik had een poos geleden een bericht gelezen dat de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) elk 1 miljoen euro kregen voor deze aanpak en dat Almere wel betrokken is met een schoolbestuur, maar verder niet. Dat zinde me niet, want onze problematiek is groter dan die van Utrecht en ook veel lastiger als je bedenkt dat Utrecht 58% hoogopgeleide inwoners heeft en wij 34%. Ik heb daarom met ‘onze’ minister, Arie Slob, gebeld en hem dit uitgelegd. Hij had begrip voor onze situatie en enkele weken later kwam de hoogste ambtenaar van het ministerie bij ons op bezoek om zich op de hoogte te laten stellen. Dat was heel verhelderend, zo gaf ze aan.

Een week later was er een bijeenkomst in Den Haag waar de G3 hun noodplannen presenteerden. Om duidelijk te maken dat ik erg betrokken ben bij dit thema, was ik er ook bij, samen met enkele voorzitters van schoolbesturen en de betrokken ambtenaar van Almere. Daar hoorden we dat Almere (en Utrecht) ook noodplannen mogen indienen en dat het Rijk 9 miljoen ter beschikking stelt voor de financiering van die plannen!

Daarmee kunnen we begeleiding van zij-instromers financieren en hen een goede landing geven in een school. Nu moet dat vaak gebeuren door een juf/meester die ook gewoon voor de klas moet staan. Dat werkt niet. Dus we zijn heel blij met dit geld en zullen op 6 april (D.V.) onze plannen presenteren in Den Haag.

Roelie Bosch

Nieuwjaarsreceptie

27 januari hebben we onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden. We waren blij met alle aanwezigen en zeker ook met de vele voorgangers die op onze uitnodiging zijn afgekomen. De verbinding tussen ChristenUnie en kerken is sterk. Natuurlijk is er een scheiding van kerk en staat. Maar kerken en politiek kunnen wel goed samenwerken om van waarde te zijn voor Almere.  Zo kunnen we elkaar versterken in de zorg voor ouderen, in de bestrijding van eenzaamheid, in de opvang van asielzoekers, etc. Waardevol zijn dicht bij de mensen. We willen als CU vaker de kerken specifiek uitnodigen en met ze overleggen waar de raakvlakken liggen en hoe we elkaar kunnen versterken. Aan het eind van de avond werd nog een ludieke quiz gespeeld met allerlei vragen over de kerk en de staat. Onze vorige voorzitter toonde zich het meest bekwaam en werd als winnaar beloond met een fraai cadeau. Gefeliciteerd Wiechert.

Stadsgebed

Hoe speciaal was het om de mensen van het stadsgebed in het stadhuis te ontvangen! Een mooie gelegenheid om een rondleiding te geven en te vertellen waar we voor staan, wat er op dit moment speelt en hoe een politieke markt werkt.
Ruim tijd werd er genomen om God te prijzen, wat overigens niet onopgemerkt bleef bij de andere partijen, die op dat moment aan het vergaderen waren.
Onze fractie is erg bemoedigd door de woorden die er over ons zijn uitgesproken, de gebeden en de zegen. Wij zijn verzekerd van een groep, die ons ook de komende tijd, zal dragen in gebed om wijsheid, inzicht, bescherming, energie, een luisterend oor, de juiste woorden op de juiste tijd te spreken.

Erna Tolkamp

Help je mee?

Wil jij werken aan je CV? Wil jij bestuurlijke dan wel politieke ervaring opdoen? Wil jij je netwerk vergroten? Kortom, wil jij de ChristenUnie in Almere helpen? We zoeken mensen (leeftijd maakt niet uit):

  • die helpen bij het organiseren van events, recepties en focusgroepen.
  • die het leuk vinden om meer jongeren te betrekken bij de ChristenUnie.
  • die een traineeship willen organiseren voor 3-6 deelnemers.
  • die een ambassadeursnetwerk wil opzetten binnen Almere.
  • die als bestuurslid de rol van secretaris op zich wil nemen.
  • die ledenwerfacties willen opzetten en uitvoeren

Laat het ons weten via bestuur@almere.christenunie.nl

 

Contact met de fractie

Wij horen graag wat we voor jou kunnen betekenen. Heb je een vraag of informatie die voor ons van belang is, stuur ons dat een e-mail. Je vindt de e-mailadressen hier.

Volg ons ook op Facebook, Instagram en/of Twitter. En natuurlijk houden we je op de hoogte via onze website.

 

Vragen over deze nieuwsbrief

Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, neem dan contact op met bestuur@almere.christenunie.nl

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op Facebookfooter-rechts