Het zijn bijzondere tijden. Ook voor mij, als wethouder. Inmiddels werk ik 8 weken vanuit huis. Dat gaat goed gelukkig, maar ik mis mijn werkbezoeken wel! Ik vind het altijd inspirerend om van de mensen die het ‘echte’ werk doen te horen hoe het gaat en wat ik als bestuurder er aan kan doen om het hen makkelijker te maken of om die inspiratie weer door te geven op andere plekken in de stad. Gelukkig zijn er met de nodige aanpassing toch mogelijkheden.
Zo heb ik inmiddels 2 basisscholen bezocht om bij hen te kijken hoe zij het afstandsonderwijs vorm geven en hoe zij omgaan met kinderen die in minder bevoorrechte omstandigheden opgroeien. Mooi om te zien hoe betrokken leerkrachten zijn!
Verder ben ik samen met onze burgemeester, Franc Weerwind, naar het COVID-centrum geweest dat geopend is voor patiënten die inmiddels voldoende hersteld zijn om het ziekenhuis te verlaten, maar niet thuis verzorgd kunnen worden. Ook voor patiënten die helaas niet zullen herstellen maar binnenkort zullen komen te overlijden, is hier een verzorgde en met liefde omgeven plek. Op deze locatie is het ook mogelijk dat familie hen bezoeken. Dat maakt het speciaal.
Naast thema’s die met de coronacrisis te maken hebben, gaat ook het gewone werk door. Vorige week heb ik met de gemeenteraad gesproken over een pilot die we binnen de Jeugdhulp willen gaan doen. De pilot houdt in dat we gaan werken met Gezinsbegeleidingsteams om de kosten in de jeugdhulp te verminderen. We zien namelijk dat er veel individuele jeugdhulp ingezet wordt waar het eigenlijk om gezinsproblematiek gaat. Zo’n 80% van de jeugdhulpaanvragen heeft te maken met problemen met of tussen ouders! Op dit moment geven we zo’n 12,5 miljoen euro méér uit dan we krijgen vanuit het Rijk. Daar staan we niet alleen in, alle gemeenten in Nederland hebben te maken met overschrijdingen. Dus we willen naar jeugdhulp met betere aansluiting bij wat er in gezinnen nodig is en we kijken hoe we de kosten kunnen beperken.
Tot slot iets heel anders: ik ben bezig met het opstellen van een Voedselstrategie voor Almere. Naast de thema’s in het sociale domein als Jeugd & Gezin, Welzijn en Onderwijs, heb ik ook Gezondheid als thema. Een onderdeel daarvan is voedsel. We werken als gemeente nauw samen met Aeres HBO en MBO om te kijken naar hoe we dit thema kunnen uitwerken. Ik ben voorzitter van de Flevo Campus die straks op het Floriadeterrein zijn plek zal krijgen en daar ook zal blijven. Binnen de Flevo Campus werken we samen met de provincie, de Wageningen Universiteit en dus Aeres Hogeschool. We kijken bijvoorbeeld naar kortere voedselketens. We hebben het meest producerende achterland van Europa, terwijl we mega veel importeren: kijk maar eens in de supermarkt waar de groente en het fruit vandaar komt dat je in je karretje legt! Ik ben ervan overtuigd dat we nog heel veel kunnen bereiken op dit thema, daar zet ik me graag voor in!
Hartelijke groet aan iedereen,
Roelie Bosch