Armoede is altijd al een prioriteit van de ChristenUnie, maar nu nog veel actueler, gezien de gevolgen van de Coronacrisis: mensen verliezen banen, ondernemers vallen om, het aantal bijstandsaanvragen stijgt…Nu al kampen sommige voedseldistributieorganisaties met wachtlijsten en de herorganisatie bij VLA kost veel tijd. Daarom wil de ChristenUnie dit hoog op de politieke agenda.
Uit mijn jeugd ben ik zelf bekend met een zekere armoede. Verder heb ik tijdens mijn 10 jaar werk in de townships in Zuid-Afrika veel armoede meegemaakt van het team en van de kinderen met hun gezinnen waar wij mee werkten.
Het thema Goud in Almere is erg relevant door het snel stijgend aantal ouderen. De ChristenUnie vindt het belangrijk om de waarde te zien van ouderen en zorg en wonen goed te organiseren voor deze mensen. Dit onderwerp raakt mij persoonlijk, omdat ik zelf in de doelgroep val.
Met deze prioriteiten ben ik de afgelopen tijd veel praktisch bezig geweest. Onlangs organiseerde de ChristenUnie een gespreksavond rondom het thema Armoede. Deze avond heb ik georganiseerd om zoveel mogelijk informatie op te halen om daarna politieke keuzes te kunnen maken op basis van de kennis die we hiermee hebben opgedaan. Het was een mooie avond (online deze keer) met een gemêleerd gezelschap: er waren afgevaardigden vanuit de Schoor (welzijnsorganisatie in Almere), Schuldhulpmaatje, Stichting Buitengewoon Almere, het bestuur van de ChristenUnie, Provinciale Staten Flevoland en belangstellenden.
Aan de hand van ingebrachte stellingen, konden we over de volgende onderwerpen van gedachten wisselen over onder andere overerving van armoede, vitamineonderwijs, aflossen van schuld, structureel baanverlies van jongeren en het gevolg daarvan en de rol van de gemeente Almere hierin.
Met het bestuurslid van de ChristenUnie ga ik binnenkort deze sessie uitwerken om daarna ook een vertaling te maken naar politieke stappen.
Wat betreft Goud in Almere: dit onderwerp staat in de schijnwerpers op de politieke markt. Er zijn heel veel positieve ontwikkelingen te noemen, maar voor mij is de belangrijkste, dat de werkwijze van de gemeente veranderd is. De gemeente heeft nu een sturende en faciliterende rol en de regie ligt bij de inwoners en organisaties. Dit is ook wat waar we met het manifest Waardig Ouder Worden landelijk aandacht voor hebben gevraagd samen met omroep Max. De coalitie in Almere heeft dit in haar akkoord overgenomen. Het is mooi om dat dit nu in de praktijk handen en voeten krijgt.
Door deze gewijzigde werkwijze worden de wijken voor ouderen ingericht naar hun wensen en behoeften. In de afgelopen driekwart jaar, is al duidelijk geworden dat dit werkt: er is meer betrokkenheid, daadkracht en effectiviteit.
De pilot hiervoor is gestart in Almere Haven en wordt via Stad, uitgebreid naar de andere wijken. Ik hoor van verhalen van de wethouder, huisartsen en de VMCA, dat de pilot in Haven goed werkt.
Ik was voor het thema Goud in Almere ook bezig met het organiseren van een gesprekstafel over Ouderenmishandeling, maar door de Coronacrisis wordt die verschoven naar het najaar. Een gesprekstafel is een bijeenkomst tijdens de politieke markt, waarbij door professionals inzicht
wordt gegeven in een bepaald onderwerp, maar ook aangegeven kan worden waar behoefte aan is, zodat wij dat kunnen gebruiken om dit politiek nader te bespreken.
Erna Tolkamp