Op donderdag 21 januari tijdens de Politieke Markt organiseer ik een gesprekstafel over de zorg voor hoogbegaafde leerlingen in het onderwijs. Hiervoor zijn diverse experts uitgenodigd. Een gesprekstafel heeft als doel om informatie en meningen te verzamelen ter voorbereiding op verdere agendering of politieke actie. Met een gesprekstafel kan een onderwerp eerst nader onderzocht worden, voordat eventuele politieke actie (motie, gesprek/vragen wethouder, initiatiefvoorstel) volgt. Een gesprekstafel gaat dus om het verkennen van een onderwerp en niet om al een debat aan te gaan over politieke standpunten.
In het coalitieakkoord staat dat een hoge kwaliteit van onderwijs een aandachtspunt is, waarbij wij blijven streven naar excellente kwaliteit. De schoolbesturen zijn primair verantwoordelijk voor de kwaliteit, de gemeente is een duidelijke gesprekspartner. Als de kwaliteit onder druk staat, kijkt de gemeente op welke wijze ondersteuning kan worden geboden.
Scholen zijn in de basis zelf verantwoordelijk voor onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen. Scholen ontvangen hier apart geld voor, deze leerlingen vallen onder de regeling voor passend onderwijs. Eind 2019 heeft Passend Onderwijs Almere een subsidie ontvangen van het ministerie voor betere ondersteuning van hoogbegaafde leerlingen. Door dit extra budget is er een project gelanceerd om met een beter aanbod te komen voor hoogbegaafden in Almere. Tijdens de aankomende gesprekstafel zal meer over de uitkomsten van dit project worden verteld.
Hoogbegaafde kinderen zijn in staat om snel te leren. Daarom verwacht men vaak dat deze leerlingen goed functioneren. Dat is niet altijd het geval. Bij hoogbegaafde kinderen zien we regelmatig uitdagingen op sociaal-emotioneel gebied. Denk aan onderpresteren of gedragsproblemen. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs en dit onderwijs dient aan te sluiten bij de mogelijkheden van de leerling. Elementen zoals motivatie, begaafdheid, maar ook eventuele beperkingen waarmee hoogbegaafde kinderen te maken krijgen, zijn belangrijk om rekening mee te houden. In het onderwijs gaat er vaak aandacht naar kinderen die achterblijven. Maar een goede aansluiting van het onderwijs bij het niveau en de leerpotentie is belangrijk voor elke leerling, ongeacht het niveau.
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat het aanbod voor hoogbegaafde leerlingen op peil is in Almere. Helaas horen we nog regelmatig dat ouders en scholen er niet goed uitkomen. Het is daarom belangrijk dat er een doorbraakaanpak komt voor kinderen die in de knel raken. Het kan helaas voorkomen dat scholen, gemeenten en zorgverleners niet tot een goed aanbod kunnen komen. Daarnaast is het belangrijk dat het voor ouders helder is wat ze kunnen doen als ze er niet uitkomen met een schoolbestuur.
De uitkomsten van de gesprekstafel bespreek ik met de wethouder (Onderwijs) en indien noodzakelijk, politieke vervolgstappen ondernemen.
Berneditha Rijssel-Omusuo