Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Zoeken naar balans

We hoorden vorige week weer extra maatregelen om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Dat is natuurlijk belangrijk omdat we allemaal niet nog eens zoveel mensen op de IC willen hebben vanwege dit virus. Of erger nog, dat er weer zoveel mensen aan dit virus overlijden. Tegelijkertijd is het besef de afgelopen maanden gegroeid dat niet alles om Corona kan draaien. Reguliere zorg is minstens zo belangrijk. Het overeind houden van ondernemers heeft prioriteit. Omzien naar elkaar is van belang, juist in deze tijden. Voortgang van het democratische proces van verkiezingen en het politieke proces van coalities smeden voor plannen die de stad mooier en beter maken. Dat alles is van belang. En dus is het zoeken naar balans. Ook voor de ChristenUnie in Almere. We houden rekening met Corona, maar we staan niet stil. Sterker nog, onze partij is volop in beweging. Je leest erover in deze nieuwsbrief.

Namens het bestuur, Rob Koelewijn

 

Als het niet fysiek kan, dan doen we het gewoon digitaal. We hebben het proeflokaal verplaatst. Misschien kun je er nu wel bij zijn!

Ons proeflokaal is een digitale bijeenkomst waarin je vrijblijvend kennis kunt maken met de politiek in Almere. Wat is er te doen, hoe werkt het en waar gaat het over? Dat ga je ontdekken in inspirerende sessies!

Wil jij ook een keertje “proeven aan de politiek”? Van harte welkom! Is het niet iets voor jezelf, maar ken jij, kent u, nog vrienden, collega’s of kerkgenoten die misschien iets in de politiek willen doen? Vraag ze langs te komen bij ons proeflokaal. 

Datum: Woensdag 18 november 2020
Tijd: 20.00-22.00
Locatie: digitale meeting (inlog gegevens sturen we toe na aanmelding)
Aanmelden kan via: bestuur@almere.christenunie.nl

 

Zorgen over welzijn tijdens Corona

De zomer ligt duidelijk achter ons…! Het is herfst en het weer is guur. Maar wat een mooie zomer hebben we gehad! Natuurlijk is de situatie niet rooskleurig als we kijken naar corona en wat voor sporen dit nalaat in de samenleving. Ook op mijn thema’s heeft corona invloed: onderwijs, welzijn, gezondheid, ouderen. Onze zorgpartners en de gemeente proberen zo goed mogelijk deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Eén duidelijke uitdaging is de openstelling van bijvoorbeeld de wijkteams en de buurthuizen/ontmoetingsplekken. Hierbij is vaak het dilemma dat we proberen zorgvuldig te zijn, maar ook best begrijpen dat onze inwoners behoefte hebben aan contact. Binnen Welzijn houden we ook zo veel als mogelijk open en laten we activiteiten doorgaan. Maar niet iedereen beseft dat, of men wil geen risico nemen. Dan is het de kunst om te kijken of je 1 op 1 toch contact kunt leggen. Dat we nu de donkere dagen ingaan, met slecht weer, helpt daar niet bij. Ik maak me daar best zorgen over.

Uit telefoongesprekken die ik afgelopen weekend had met enkele bestuurders/directeuren van verzorg-/verpleegtehuizen hoorde ik dat zij zich met name zorgen maken over hun medewerkers, veel meer nog dan over hun bewoners, hoewel natuurlijk elke besmetting er één te veel is. Maar het feit dat sommigen van hen nog amper hersteld zijn van zelf ziek te zijn geweest in het voorjaar, en de maatschappelijke steun die voor een groot deel weggevallen is, maakt dat ze zich niet altijd in staat voelen om hun werk goed te doen. Dat vind ik echt heel triest! Ik zit nog te broeden wat we daarin, met elkaar, kunnen betekenen.

Verder waren er ook hele mooie, leuke en interessante activiteiten. Via de krant en/of social media (Facebook en Instagram) probeer ik daar een beeld van te schetsen, met vaak leuke reacties.

Dit keer heb ik voor deze bijdrage een ietwat andere toon gekozen, omdat het me best bezig houdt. Laten we God bidden om kracht voor de zorgmedewerkers, wijsheid voor het management en om genezing van hen die nu ziek zijn of de nawerking nog ondervinden!

Roelie Bosch

Aandacht maakt alles mooier

Het had zo mooi kunnen zijn: ontmoetingen, een praatje, een spel en wat lekkers bij de koffie…

Helaas, de Corona-richtlijnen werden aangescherpt, de zaal ging op slot. Wat jammer voor al die inwoners, die zich zo hadden verheugd op een gezellige ochtend.

In gesprek met de opbouwwerker, vertelt zij van haar zorgen over het groeiend aantal ouderen en bijzondere mensen, die in hun gedachten, dagbesteding, sociale functioneren, zo geraakt worden door deze maatregelen. De gevolgen voor hen zijn: nog meer eenzaamheid, gevaar voor depressieve gevoelens, zich terugtrekken, verergering gezondheidsklachten…

Samen zijn we op zoek gegaan naar een alternatief en dat is een kaartenactie geworden: vanmiddag dus 30 kaarten geschreven. Het wijkteam zorgt voor de verzending.

Erna Tolkamp-De Vries

Mijn eerste jaar als fractieassistent

Grote visies, moeilijke keuzes, leerzame debatten – m’n eerste jaar als fractieassistent

Iets meer dan een half jaar geleden heb ik het dossier Wonen overgenomen van Hans. In de eerste helft van deze raadsperiode stond het thema Wonen vooral op de kaart als ‘wachten op de Woonvisie’. Er waren strubbelingen en obstakels, en als fractie hebben we meermalen bij het college er op aangedrongen dat ze haast moesten gaan maken. De woningnood is groot, de wachtlijsten te lang en de kansen voor starters en senioren liggen niet voor het oprapen. Net voor de zomer hebben we in de raad de Woonvisie besproken. Een omvangrijk plan om in de komende jaren in elk geval 24500 woningen te gaan bouwen. Inmiddels is het college begonnen met de uitvoering, en we zijn blij dat we onze moties en aandachtspunten terug zien komen.

Maar met een visie alleen ben je er nog niet. Ieder afzonderlijk plan voor nieuwbouw en transformatie vraagt om een goede besluitvorming. Helaas zie je dan ook dat het dan pas echt lastig wordt. Dat bleek na de zomer, toen we begonnen met een uitgebreid plan om woningen te gaan bouwen in de Ambachtsmark. Hoewel iedereen het erover eens is dat er meer woningen gebouwd moeten gaan worden blijkt dat, als het concreter wordt, er toch weer allerlei vragen op tafel komen. Uiteindelijk moet je als fractie ook keuzes maken die weliswaar voor enkele bewoners niet fijn zijn, maar voor het geheel van de stad en samenleving wel nodig zijn.

Op een iets ander level zie je dat terugkomen bij de plannen voor en met Hogeschool Windesheim. In het omvangrijke plan ‘Campus in de Binnenstad’ worden niet alleen honderden studentenwoningen gerealiseerd, maar gaat deze christelijke hogeschool ook miljoenen investeren door een gloednieuw pand, midden in het centrum neer te zetten. Daar profiteren lokale ondernemers van, denk aan horeca, lunchrooms enzovoort, maar ook de bibliotheek die fungeert als mediatheek en studieruimte voor de studenten. Om nog maar te zwijgen over de vele voordelen die het voor de stad als geheel heeft. Tegelijkertijd betekent dat wel dat de huidige gebruikers van De Voetnoot, een diversiteit aan culturele en kunstzinnige organisaties en zelfstandigen, een andere plek zouden moeten zoeken. Dat stuit op verzet, dat kun je begrijpen. Toen ik in het debat betoogde dat ik geloof dat zij over ruim voldoende veerkracht en creativiteit beschikken om van elke willekeurige plek iets te maken wat nog veel mooier is dan wat ze nu hebben, werd ik stevig aan de tand gevoeld door andere raadsleden en fractieassistenten. Het deed mij denken aan de vuurdoop die ik begin dit jaar had rond het debat over het Zonneveld langs de A6. Iedereen wil graag duurzame energie en een schone toekomst. Maar als het puntje bij paaltje komt en er boze inwoners opstaan krabbelt men terug. Zo ook hier, iedereen wil kwalitatief goed hoger onderwijs in onze stad, maar met wat tegengas van een relatief kleine groep probeert men in allerijl alternatieven te verzinnen. Tegen de stroom inzwemmen en het grotere geheel boven het detail plaatsen is op zo’n moment niet makkelijk, en je moet in de politiek wel tegen een stootje kunnen. Het leuke daarbij is wel, je leert heel snel. Ik ben nu een jaar fractieassistent, heb al veel bijgeleerd en begin het met de dag mooier te vinden.

De komende tijd staan er nog heel wat pittige debatten en besprekingen te wachten voor onze vierkoppige fractie. Nu de landelijke verkiezingen eraan komen, beginnen diverse partijen politieke statements te maken en er alles aan te doen om de voorpagina’s te halen. Ik heb daar moeite mee. Als het aan mij ligt kijken we veel strategischer naar de visie voor de lange termijn. Jullie, onze achterban, hebben ons dat ook op het hart gedrukt. Verwacht ons dus ook niet elke week in de krant, maar je bent meer dan welkom om mee te denken, input te geven en ons te bevragen. Onze contactgegevens staan onderaan en onze fractievergaderingen zijn altijd toegankelijk!

Kees Hendriksen

Agenda

  • 28 oktober: bestuursvergadering
  • 18 november: proeflokaal (digitaal)

Vragen over deze nieuwsbrief

Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, neem dan contact op met bestuur@almere.christenunie.nl

Contact met de fractie

Wij horen graag wat we voor jou kunnen betekenen. Heb je een vraag of informatie die voor ons van belang is, stuur ons dat een e-mail. Je vindt de e-mailadressen hier.

Volg ons ook op Facebook, Instagram en/of Twitter. En natuurlijk houden we je op de hoogte via onze website.

 
Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op Facebookfooter-rechts