ChristenUnie wil hagenpreek

hagepreek.jpgdonderdag 18 juni 2020

Naar aanleiding van vragen van enkele leden op de ALV van afgelopen dinsdag, heeft de ChristenUnie fractie schriftelijke vragen gesteld over diensten in de openbare ruimte. Zogenaamde hagenpreken.

Door het coronavirus zijn de diensten van kerken in Almere al maanden niet mogelijk. Veel wordt nu online gedaan, dat kan een fysieke samenkomst echter niet helemaal vervangen. Naast samenkomst en contact is zingen ook een essentieel en onvervreemdbaar onderdeel van de eredienst. Het beperken van samenzang (zoals de richtlijnen nu zijn) tast derhalve de vrijheid van geloofsuiting aan volgens de ChristenUnie.

In goed geventileerde ruimten met mogelijkheid om afstand te houden wordt het risico op de verspreiding van het coronavirus beperkt. Veel kerken zijn hier echter niet op uitgerust en bezitten het budget niet hiervoor. Zij zijn derhalve ook onder de versoepelde maatregelen aangewezen op kleine groepen en een beperkte uiting van eredienst. 

De fractie van de ChristenUnie Almere ziet hier een mogelijke oplossing voor, namelijk de verplaatsing van de diensten naar de buitenlucht (hagenpreken) voor kerkgemeenschappen die aangeven daar behoefte aan te hebben als aanvulling op of vervanging van reguliere diensten. Almeerse bossen en parken bevatten voldoende ruimte om gelovigen samen te laten komen en te laten genieten van een aloude hagenpreek. Daarnaast is het besmettingsrisico in de buitenlucht ook veel kleiner, wanneer ook de 1,5 meter afstand wordt gehouden. De openbare ruimte is van een ieder en daarom wil de ChristenUnie ook dat het college meedenkt over een oplossing.

Hier tref je de schriftelijke vragen aan.

« Terug