Doorgaan met Floriade heeft meer voordelen

Floriade-Almere-2022.pngdinsdag 09 juni 2020

Fractievoorzitter Hans van Dijk heeft tijdens de extra ingelaste raadsvergadering het standpunt van de ChristenUnie toegelicht.

De volgende verklaring legde Hans van Dijk af:

Na de eerste termijn van onze fractie vorige week donderdag zijn er collega’s in deze raad geweest die openlijk twijfelde aan het voorbehoud wat onze fractie toen maakte. Het zou voor de bühne zijn en alles was toch al in coalitieverband geregeld, wel of niet in achterkamertjes. Mijn fractie vindt het op zijn zachtst gezegd jammer dat college raadsleden zo over elkaar denken. Zoals donderdag gezegd hebben wij, niet lichtzinnig, besluitvorming uitgesteld tot na de eerste termijn van het college. 

Voorzitter de afgelopen periode heeft mijn fractie geworsteld met het Floriadedossier. Ook mijn fractie is niet ziende blind of horende doof, voor de signalen van inwoners en ook van onze leden. Tegelijkertijd staan wij voor een betrouwbare overheid en staat de keuze voor de Floriade in ons verkiezingsprogramma en staat onze handtekening onder het coalitieakkoord waar de Floriade de eerste opgave is.

Wij realiseren ons dan ook dat een nee tegen het collegevoorstel, en dus een ja voor stoppen met de Floriade voor de ChristenUnie betekent dat wij ons terugtrekken uit het college. Dit hebben wij ook besproken met onze wethouder Roelie Bosch. 

In mijn eerste termijn heeft de ChristenUnie een groot aantal vragen gesteld naar aanleiding van het collegevoorstel. Deze vragen waren voornamelijk gericht op het gevoel en vertrouwen krijgen dat de organisatie, in de breedste zin van het woord, er klaar voor is om een Floriade neer te zetten die niets afdoet aan de oorspronkelijke ideeën maar wellicht ook nog iets toevoegt. Het college heeft vanavond onze vragen beantwoord, we zijn tevreden met de beantwoording, met name over de laatste opmerking van de portefeuillehouder over hoe de BV dit proces heeft ervaren als een wake up call. Zo hebben wij dat ook bedoeld. Dat geeft ons vertrouwen. 

In de afgelopen schorsing heeft mijn fractie alles afgewogen, ook wat wij nog in deze coalitie periode voor Almere willen bereiken en zijn wij tenslotte tot de conclusie gekomen dat het beter voor Almere is om door te gaan met de Floriade 2022. Wij zullen dus a.s. Donderdag voor het college voorstel stemmen. 

Wij zien op dit moment, en niemand van ons heeft een glazen bol die werkt, veel meer voordelen van doorgaan dan de wellicht beperkte financiële voordelen van stoppen. 

De fractie van de ChristenUnie zal een optimistische kritische volger zijn de komende periode en zal in het licht van dit besluit ook de moties van vanavond beoordelen.

« Terug